Categorieën
Gezondheid

Dossier hart en vaten

De gezondheid van hart- en bloedvaten is van aanzienlijk belang voor de kwaliteit van leven. In een aantal gevallen kunt u zelf door uw levensstijl  bepaalde hartaandoeningen voorkomen. Wist u dat er een duidelijk verband bestaat tussen een slechte mondhygiëne en het ontstaan van aandoeningen van hart- en bloedvaten? Kent u de antwoorden op de volgende vragen? Zijn stents eigenlijk wel beter voor hartpatiënten dan medicijnen? Hoe zit het met het onderzoek naar toediening van stamcellen aan patiënten die een hartinfarct hebben gehad? Wat zijn de hoopgevende ontwikkelingen op het gebied van de bestrijding van hart- en vaatziekten?

Inhoud dossier hart en vaten

Dit dossier hart en vaten (in opbouw) bestaat momenteel uit de volgende artikelen:

 • tekening in kleur met daarop de hart en vaten en de bloedcirculatie in kaart gebracht.
  Hart en bloedvaten in het menselijk lichaam

  Mondhygiëne en de gezondheid van hart- en bloedvaten
  Aandoeningen van hart- en bloedvaten zijn niet altijd het gevolg van erfelijkheid of levensstijl. Soms kunnen ontstekingen in de mond ongemerkt tot hartaandoeningen leiden. Hoe werkt dat?

 • Helpt aspirine tegen een hartinfarct?
  Als u symptomen van een mogelijke hartaanval hebt, luidt het advies om direct 112 te bellen en een aspirine te slikken terwijl u op de ambulance wacht. Wat is de achterliggende gedachte bij dit advies om de kans op schade na een hartinfarct te beperken?
 • Liever medicijnen dan stents voor hartpatiënten?
  Het plaatsen van stents is een veelvoorkomende behandeling bij mensen die tobben met hun hart- en bloedvaten. Maar kan het zijn dat een medicinale behandeling bij patiënten met een stabiele aandoening van een kransslagader misschien wel even goed werkt? Wat zijn de nieuwste wetenschappelijke inzichten?
 • Stamcellen: nieuwe hoop voor hartpatiënten?
  Een bekend probleem na een doorgemaakt hartinfarct is het ontstaan van littekenweefsel dat de pompkracht van het hart bemoeilijkt. Hoe kan de vorming van dit littekenweefsel worden tegengegaan? Welke rol zouden de eigen stamcellen van de patiënt daarbij in de toekomst kunnen betekenen?

Boeken en cursussen over gezond en fit leven

Wilt u meer weten over gezond en fit leven?
Misschien zijn de boeken van bol.com over dit onderwerp iets voor u.

Dit dossier maakt deel uit van het hoofddossier Gezondheid (in opbouw). Daarvan maakt ook onder andere het dossier Slapen en slapeloosheid deel van uit.