Categorieën
Gezondheid

Dossier senioren

Het dossier senioren in opbouw bestaat uit een aantal artikelen over uiteenlopende onderwerpen over de ouder wordende mens. Denk bijvoorbeeld aan zelf muziek leren maken op verschillende muziekinstrumenten, zoals piano, harp, gitaar, blokfluit, saxofoon of klarinet. Of aan tips voor wie last heeft van slecht slapen of voor wie meer wil weten over het omgaan met mensen die lijden aan Alzheimer of andere vormen van dementie. Of over het geheim van lang jong blijven.

Lang en gezond leven: hoe maak je er de meeste kans op?

Wat is er bekend over het vergroten van je kans op een lang leven in goede gezondheid? Hoe zit het bijvoorbeeld met voeding, lichaamsbeweging, persoonlijkheid en temperament, sociale contacten en cognitieve stimulansen? Hoe groot is de invloed van de genen? De antwoorden op deze vragen en meer lees je in het artikel: Vergroot je kansen op een lang en gezond leven.

Oud, maar gezond, fit en sportief: Olga Kotelko

In het artikel Sporten op latere leeftijd: Olga Kotelko komen de jeugd en jonge jaren van de Canadese Olga Kotelko aan de orde. Pas op haar 77e jaar begint ze aan atletiek en gaat ze uiteindelijk meedoen aan wereldkampioenschappen. Hoe ziet ze kans om op zeer hoge leeftijd jeugdig en fit te lijken? Lees meer in: Sporten op latere leeftijd: Olga Kotelko.

Op haar 95e jaar is zij nog intensief bezig met internationale wedstrijdatletiek. Wat is het geheim van wat een eeuwige jeugd lijkt te zijn? Een deel van de sleutel lees je misschien in het artikel Oud, maar gezond, fit en sportief. Er is ook een intrigerend boek over haar verschenen: What makes Olga run?: the Mystery of the Ninety Something Track Star and What She Can Teach Us about Living Longer, Happier Lives; Bruce Grierson; Henry Holt & Company;  januari 2014.

Ouderen en muziekinstrumenten

Oudere mensen beschikken vaak over wat meer vrije tijd dan in hun jonge jaren.  Wat zijn de mogelijkheden en waarop moet je letten bij het op oudere leeftijd beginnen of opnieuw oppakken van een muziekinstrument, zoals of een blaasinstrument zoals klarinet, saxofoon, dwarsfluit of blokfluit of zelfs een strijkinstrument zoals viool, altviool of cello?

Muziek als zelftherapie: Alice Herz-Sommer (1903-2014)

Omslag van het boek De pianiste van Theresiënstadt
Alice Herz-Sommer (1903-2014) was de levensblije pianiste van het concentratiekamp Theresienstadt (bol.com)

Het lange leven van Alice Herz-Sommer ging bepaald niet over rozen. Zo verloor ze haar moeder en echtgenoot aan de Holocaust. Zelf wist ze samen met haar jonge zoontje het concentratiekamp Theresienstadt te overleven. Mede dankzij het studeren van werken van haar geliefde componisten op de piano wist zij zeer moeilijke tijden te boven te komen. Daaruit putte zij kracht. Tot op het laatst van haar leven bleef zij scherp van geest en studeerde nog dagelijks piano.

Lees meer over deze opmerkelijke vrouw in:

Senioren en de slaap

Wie al wat ouder is, slaapt vaak minder goed dan toen hij jonger was. Onvoldoende slaap is van negatieve invloed op het geheugen van senioren. Een korte slaapcursus, zoals de bbti-methode kan helpen. Het in acht nemen van een aantal praktische slaapadviezen helpt ook.

Ouderen en dementie

Omslag van boek met als titel 'Muziek en bewegen' met daarop oudere mensen die plezier lijken te hebben in het bewegen op muziek
Muziek en bewegen bij dementie Reed Business (bol.com)

Hoewel ook jongere mensen getroffen kunnen worden door ziekten als Alzheimer en andere vormen van dementie, zijn het toch voornamelijk ouderen die van dichtbij met deze aandoening te maken krijgen, hetzij als patiënt, hetzij als familie, hetzij als vriend of vriendin van een dementerende. Wat zijn handige tips voor als je bij iemand die aan dementie lijdt, op bezoek wil gaan? En wat kun je met een dementerende samen aan activiteiten ondernemen?