Categorieën
Gezondheid

Dossier slapen en slapeloosheid

Kind ligt nog even wakker in bed voordat het gaat slapen.; bron: gutenberg.org
Niet iedereen valt gemakkelijk en snel in slaap

Dit dossier slapen bevat artikelen over alles wat met de slaap te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan problemen die mensen met het inslapen of het doorslapen kunnen hebben en aan praktische tips voor een betere nachtrust.

Op dit moment bestaat het dossier uit vijf artikelen:

Wat is primaire slapeloosheid?

Wat houdt primaire slapeloosheid in? En op grond van welke factoren kun je afleiden dat je last hebt van deze vorm van slecht slapen? Lees de uitleg over deze slaapstoornis.

ADHD door slecht slapen?

Een van de symptomen van ADHD is slecht slapen. Is het mogelijk dat slaapproblemen niet alleen een symptoom, maar ook de oorzaak kan zijn van deze aandoening die steeds meer kinderen treft. Wat zijn de belangrijkste resultaten van recent onderzoek? Meer informatie vind je in het artikel ADHD door slecht slapen?

Diepe slaap en het geheugen van ouderen

Een tekort aan slaap leidt tot een verminderde werking van het geheugen en het leervermogen. Dat is onlangs bevestigd in een wetenschappelijk onderzoek. Dit inzicht is vooral van belang voor ouderen met slaapstoornissen en geheugenproblemen. Onderzoekers hopen dat door verbetering van de diepe slaap bij ouderen de werking van het geheugen kan verbeteren.

Lees hierover meer in het artikel Diepe slaap en het geheugen van senioren.

Nachtrust en een volle blaas

Hoe komt het dat als je je kind nog maar net naar bed hebt gebracht, hij al snel aangeeft dat hij moet plassen? Ook al is hij vlak voor bedtijd nog naar het toilet geweest? Waarschijnlijk komt je zoon of dochter pas in bed tot rust van een drukke dag. En pas als het lichaam tot rust komt, gaan de nieren werken en urine produceren.  Je kind heeft dus geen ‘fratsen’, maar het heeft te weinig rust gehad voordat hij naar bed moest. Voor volwassenen geldt iets soortgelijks. Wat heeft een volle blaas nog meer met je  nachtrust te maken?

Tips voor als je slecht slaapt

Als je onvoldoende nachtrust hebt, presteer je overdag slechter en ben je bovendien kwetsbaarder voor allerlei aandoeningen. Wat zijn bakerpraatjes als het gaat om goed slapen? En welke tips helpen echt? Meer informatie vind je in het artikel Tips voor als je last hebt van slecht slapen.

Beter slapen dankzij de BBTI-methode

Een chronisch slaaptekort kan leiden tot allerlei fysieke en psychische kwalen. Vanwege de bijwerkingen van slaapmiddelen is het aan te bevelen om een therapie te volgen om beter te leren slapen. Een korte therapie van slechts twee korte sessies kan effectief helpen tegen slecht slapen.

Uit een wetenschappelijk onderzoek  onder ouderen van gemiddeld bijna 72 jaar is gebleken dat  deze eenvoudige BBTI-methode  effectief helpt tegen slapeloosheid (insomnie).

Uit welke elementen  bestaat deze methode om te komen tot een betere nachtrust en waarop is zij gebaseerd?

Op welke wijze valt de slaapefficiëntie bij oudere mensen gemakkelijk te verbeteren, zodat ook zij een gezondere slaap kunnen genieten? Lees hierover meer in het artikel Beter slapen dankzij de BBTI-methode.

Boeken en cursussen over gezond en fit leven

Goed slapen maakt onderdeel uit van gezond en fit leven.
Misschien hebt u belangstelling voor de boeken van bol.com over dit onderwerp?

Hoofddossier gezondheid

Dit dossier slapen en slapeloosheid maakt deel uit van het hoofddossier gezondheid. Kijk ook eens in het dossier hart en vaten.