Categorieën
Muziek algemeen

Dossier componisten

Het dossier componisten bevat artikelen over het leven en werk van componisten.

Op dit moment bevat het dossier een serie gedramatiseerde verhalen over de kinder- en jeugdjaren van bekende componisten zoals Johann Sebastian Bach en Wolfgang Amadeus Mozart. Deze verhalen zijn moderne vertalingen en bewerkingen van het populaire boek Story-lives of Great Musicians van Francis Jameson Rowbotham, oorspronkelijk uitgegeven door Frederick A. Stokes Company Publishers, New York (te vinden op: https://www.gutenberg.org/ebooks/19748).

Verhalen over beroemde componisten

F.J. Rowbotham heeft zich bij het schrijven van deze verhalen grondig gedocumenteerd aan de hand van een aantal betrouwbaar geachte naslagwerken op het gebied van muziek aan het begin van de vorige eeuw.

De jonge jaren van Johann Sebastian Bach

F.J. Rowbotham heeft zijn gedramatiseerde verhaal over het leven van J.S. Bach gebaseerd op:

  • Grove’s Dictionary of Music and Musicians
  • Johann Sebastian Bach van Carl Hermann Bitter (Berlin: Ferdinand Schneider, 1865) in het Engels vertaald door J.E.Kay-Shuttleworth  als Life of Sebastian Bach.
Pentekening van het kind Johann Sebastian Bach dat gezeten achter een tafeltje voor het raam in het halfduister een muziekboek overschrijft
Johann Sebastian Bach schrijft bij het licht van de maan een mooi muziekboek over

Het gedeelte van het verhaal van Rowbotham over de jeugdjaren van deze later zo beroemde componist Bach is door de redactie van Evendit bewerkt tot drie afleveringen:

De jonge jaren van Wolfgang Amadeus Mozart

F.J. Rowbotham heeft zijn verhaal over Wolfgang Amadeus Mozart gebaseerd op:

  • Grove’s Dictionary of Music and Musicians
  • Biographie Mozarts, eine außergewöhnliche Leistung von großer Bedeutung für die Musikgeschichte (3. Ausgabe von H. Deiters, 1889–1891) (in het Engels vertaald door Pauline D. Townsend als Life of Mozart

Het gedeelte van het verhaal van Rowbotham over de eerste kinderjaren van het wonderkind Wolfgang Amadeus Mozart is door de redactie van Evendit bewerkt tot twee afleveringen:

Fanny Rose Howie (geboren Porter) en bekend als prinses Te Rangi Pai

Deze Nieuw-Zeelandse zangeres en componiste leefde van 1868-1916. Ze had een Maori moeder en een Engelse vader. Ze genoot internationale bekendheid. Tegenwoordig is ze vooral bekend vanwege haar wiegelied Hine E Hine dat onder meer is gezongen door José Carreras, Kiri Te Kanawa en Hayley Westenra.

Boeken  en cd’s met muziek van en informatie over het leven en werk van componisten

Bij bijvoorbeeld bol.com kun je boeken en muziek kopen over bepaalde componisten. Denk bijvoorbeeld aan: