Categorieën
Muziek algemeen

Dossier muziek algemeen

Dit dossier bevat algemene artikelen over het onderwerp muziek en zelf leren musiceren. Hierin komen onder meer de volgende onderwerpen aan de orde.

Op latere leeftijd een muziekinstrument leren bespelen

Wat is er bijzonder aan het leren bespelen van een muziekinstrument als je een volwassene of senior bent? Waar let je op bij je keuze? Lees: als volwassene of senior een muziekinstrument leren bespelen.

Hoe zit het met de benodigde longcapaciteit, een moeilijk gebit of kunstgebit of problemen met spieren of gewrichten als je op latere leeftijd een blaasinstrument zoals klarinet, saxofoon, dwarsfluit of blokfluit wilt leren spelen?

En als je als volwassene of senior de piano, harp of gitaar wilt leren spelen, wat zijn dan de belangrijkste aandachtspunten?

Het ligt niet direct voor de hand dat je als oudere beginner aan het leren spelen van een strijkinstrument denkt. Maar wat als vioolklanken  je fascineren en je  al heel wat jaren ervan droomt om ooit zelf een strijkinstrument te kunnen spelen?

Omslag van 'Tipboek muziek op papier' van Hugo Pinksterboer en Bart Noorman. Met dit boek kun je op eenvoudige en aantrekkelijke wijze noten leren lezen en je de basis van de muziektheorie eigen maken
Tipboek muziek op papier: basistheorie (bol.com)

Schriftelijke en online cursussen en zelfstudieboeken om een muziekinstrument te leren bespelen

Als je om wat voor reden dan ook liever niet wekelijks naar de plaatselijke muziekschool gaat, is een schriftelijke of online cursus of zelfstudieboek misschien iets voor jou. Als je bijvoorbeeld piano, keyboard, gitaar of saxofoon wilt leren spelen, of beter wilt leren zingen, kun je denken aan verschillende mogelijkheden voor muziekcursussenbij de bekende onderwijsinstituten voor afstandsonderwijs of aan zelfstudieboeken over het muziekinstrument van jouw keus.

Wat zegt je muziek over jouw persoonlijkheid?

Wat is de relatie tussen de manier waarop je muziek maakt en de manier waarop je in de wereld staat? Speel je vol passie of ben je misschien verlegen of op zoek naar houvast? Heb je de neiging om gespannen te raken? Ga je nauwgezet te werk? Ben je een ijverig type? Lees de indeling naar persoonlijkheid volgens de muziekpedagoog Gordon C. Schloming en meer in het artikel Wat zegt je muziek over jouw persoonlijkheid?

Zelfstandig muziek instuderen

Hoe studeer je nieuwe bladmuziek in? Waar let je allemaal op? Wat zijn handige studietips? De antwoorden lees je in het artikel Zelfstandig muziek instuderen.

Hoe leer je een muziekstuk beter kennen?

Op welke manier krijg je een beter inzicht in de muziek die je wilt gaan instuderen? Waar let je op als het gaat om de structuur en de achtergrond van een stuk bladmuziek?

Hoe belangrijk is het om noten te leren lezen?

Waarom zou je muziekschrift leren lezen? Is dat gemakkelijk? Wat zijn je mogelijkheden als je slechtziend, blind of dyslectisch bent? Lees de antwoorden in het artikel over het belang van het leren lezen van het notenschrift.

Via zelfstudie een muziekinstrument leren spelen?

Overweeg je om jezelf een bepaald muziekinstrument te leren bespelen of je wilt je muzikale vaardigheden op een hoger plan brengen? Dan wil je vast weten hoe je zoiets het beste kunt aanpakken. Lees de tips.

Muziek als zelftherapie: Alice Herz Sommer (1903-2014)

Alice Herz-Sommer studeerde dagelijks urenlang piano bij wijze van zelftherapie. Deze bijzondere vrouw verloor haar moeder en echtgenoot door toedoen van de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog. Zelf zat ze twee jaar lang met haar zoontje in het concentratiekamp in Theresienstadt. Ook toen ze al 110 jaar oud was, studeerde ze nog elke dag werken van haar geliefde componisten op de piano.

Andere muziekdossiers

Kijk ook eens in het dossier MOOC: online cursussen met open access. Daarin vind je informatie over verschillende online te volgen cursussen op het gebied van muziek. Denk bijvoorbeeld aan cursussen muziektechnologie om je kennis en vaardigheden van het vervaardigen en bewerken van muziek met de computer te vergroten.

Kijk ook eens in de linkerkolom onder ‘rubrieken’ onder muziek.evendit.nl. Daar vind je links naar artikelen over specifieke muziekinstrumenten, zoals de blokfluit, de dwarsfluit, de gitaar, de klarinet, de kleine harp, de piano, de saxofoon en de viool, en nog veel meer.